Machesallad

Machesallad går ibland under namnen vårklynne mâche, vintersallat, fältsallad eller mâchesallat efter det franska namnet, ibland även felstavat som maché.

Machesallad är en färskvara och känslig för uttorkning, ät den helst direkt. Den kan dock klara sig 2-3 dagar i kylskåpet. Den tål att frysas. Den säljs både i lösvikt och förpackad. Den saluförs i lösvikt och förpackad. Machesallad är också vanlig i förpackade salladsmixer. Machesallad ska helst ätas rå men det är också möjligt att steka den lite lätt i smör, stuvas eller förvällas.

Bladen består av små bladrosetter med en god, nötig smak. Smaken påminner även lite om krasse. Skölj den noggrant och nyp bort rötterna som ofta följer med.

Salladen används med fördel som en del av en blandsallad men det går också utmärkt att bara lägga de små bladen som ett grönt inslag på till exempel en köttbit eller fisk. Salladsbladen är både dekorativa och tillför smak.

Kombinera gärna med nötter och någon god ost.

Alternativ till machesallad: Rucola, babyspenat, vattenkrasse

Odla machesallad själv:

Machesallad tål kyla väldigt bra och odlas under vår, höst och vinter i mullrik och väldränerad jord. Ta upp hela plantan vid skörd. Den kommer inte igen efter skörd utan man måste så om med nya frön.