Hjärtsallad

Hjärtsallad går ibland under namnen gemsallad, sweet gem, little gem eller babysallad.

Hjärtsallad är en förädlad isbergssallad. Den är krispig och lite mer smakrik än isbergssallad. Salladshuvudet är ganska litet och den säljs ofta i tvåpack. I kylskåp håller den upp till en vecka.

Hjärtsallad går att använda strimlad i en vanlig grönsallad. Men den går också utmärkt att steka eller grilla. Ta bara bort de yttersta bladen och dela huvudet på längden. Gnid gärna in de delade salladshuvudena med till exempel olivolja och vitlök. Stek eller grilla sedan några minuter på varje sida. Toppa sedan med dressing eller ännu hellre getost. Perfekt som tillbehör till kött eller fisk.

Ett tredje alternativ som har blivit mycket populärt är att använda bladen som ätbara serveringsfat. Man fyller helt enkelt bladen med vad man tycker är gott.  Köttfärs, tonfisk eller kyckling, allt efter behag.

Alternativ till hjärtsallad: Isbergssallad.

Odla själv

Vill du odla hjärtsallad själv så är odlingssäsongen från tidig vår till sen sommar.